Aktualności

Lubelska kuchnia regionalna

Jakie potrawy kojarzą się z lubelską kuchnią? Tutejsze dania od zawsze cechowały prostota i pożywność. Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny ma związek z jej przygranicznym położeniem na styku kultur Wschodu i Zachodu. Gama regionalnych potraw i smaków jest bardzo bogata i różnorodna, czego dowodem jest ponad 200 pozycji wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

Dzisiaj wizytówką Lubelszczyzny są przede wszystkim wysokiej jakości produkty: miody lipowe, fasolowe, rzepakowe, ziołowe, gryczane i malinowe; również pitne; owoce – maliny, porzeczki truskawki, jabłka; oleje – m.in. rzepakowe i lniane. Region słynie również z upraw doskonałej jakości chmielu, nieodzownego składnika dobrego piwa. Złocisty trunek ma nawet swoje święto Chmielaki, które co roku w sierpniu odbywają się w Krasnymstawie.

Znanym napojem jest cydr. Nic dziwnego, Lubelskie jest jednym z największych zagłębi jabłek w całym kraju. Tego pysznego trunku możemy skosztować podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru, organizowanego we wrześniu w Lublinie.

W Janowcu nad Wisłą, na corocznym Święcie Wina, spróbujesz tych najlepszych, pochodzących z winnic Małopolskiego Przełomu Wisły. Warto zajrzeć także do Lublina, gdzie w czerwcu odbywa się festiwal Czas dobrego sera i wina.

Lubelszczyzna nazywana jest krainą pierogów i nie ma w tym przesady! Pierogi ruskie, z kaszą, z kapustą, grzybami czy ze świeżymi owocami sezonowymi. Są także pierogi lubelskie z nadzieniem z kaszy gryczanej i sera. Dobrą okazją, aby ich spróbować jest Ogólnopolski Festiwal W krainie pierogów w Bychawie.

Województwo lubelskie słynie również z hodowli karpia, prowadzonej niemal w ten sam sposób od 800 lat. Wyjątkową popularnością cieszy się wytwarzana w okolicy Opola Lubelskiego szynka z karpia

Charakterystycznym składnikiem lubelskich potraw są kasze. Prym wiedzie piróg gryczany - placek składający się głównie z kaszy, ziemniaków i twarogu, pieczony w brytfance. Zarówno na zimno, jak i na gorąco jest wyborny. Kasza ma swoje święto w Janowie Lubelskim. Podczas dwudniowego Festiwalu Kaszy Gryczaki poznamy różne jej oblicza, a także dowiemy się więcej na temat lubelskich produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych.
 

Rarytasem są potrawy z mięsem wieprzowym ze świni rasy puławskiej. Pierwsza rodzima rasa świń w Polsce została wytworzona na terenie wojewódzkiego lubelskiego, w okolicy Puław i Lubartowa.

Jesteś fanem polskiej kuchni, w tym flaków? Musisz przyjechać do Piask na Festiwal Flaków połączony z konkursem na Najlepsze Flaki Lubelszczyzny. Twoje podniebienie będzie zachwycone.

Odwiedzając Lublin warto skosztować lubelskiego forszmaku drobiowego –  aromatycznej zupy, której składnikami są mięso z kurczaka lub indyka, boczek wędzony i szynka, cebula, ogórek kiszony, śmietana, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna i przyprawy. Region ma też „swojego” schabowego po lubelsku - w panierce z mąki gryczanej i jajka.

Najsłynniejszą lubelską przekąską jest cebularz. To okrągły, pachnący i chrupiący placek pszenny, posypany cebulą oraz makiem. Przed wojną wypiekali je lubelscy Żydzi. Cebularze można kupić w niemal wszystkich sklepach spożywczych w Lublinie. My polecamy zajrzeć do piekarni zlokalizowanych w pobliżu Starego Miasta. Warto odwiedzić także Regionalne Muzeum Cebularza w Lublinie, w którym poznamy tajniki przygotowywania tego specjału.

Innym znanym wyrobem piekarniczym jest Kogut Kazimierski wypiekany tylko w Kazimierzu Dolnym. Podczas wycieczki do malowniczego miasteczka nad Wisłą należy poznać legendę o kazimierskim koguciku oraz zajrzeć do piekarni Sarzyński.

Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie nikomu przedstawiać nie trzeba. Każda edycja przybliża kuchnię z innych części Europy. W programie znajdują się również koncerty, wystawy oraz różnorodne wydarzenia kulinarne. Innym wydarzeniem, którego żaden szanujący się smakosz nie może pominąć jest Festiwal Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, promujący wysokiej jakości produkty wytwarzane przez lokalnych wytwórców.

Przyjedź i przekonaj się jak smakuje Lubelskie!

 

Moja trasa

Funkcja „Moja trasa” pozwoli Ci w prosty i wygodny sposób zaplanować pobyt w Lublinie. Kliknij i dowiedz się więcej.